Author Topic: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)  (Read 413 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline angainor88

  • Laborer
  • **
  • Posts: 10
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #15 on: August 03, 2017, 04:53:27 PM »
Ok I have made some changes and, yay! the icon shows up! and it doesn't crash!

Unfortunately, the people still won't build my house. They pick up resources, then instantly put them down again :(

I will work more on it tomorrow. Thank you again for all your help!

(new updated link, if you have time/inclination: http://www.mediafire.com/file/1nfnxevieinyky3/DutchCapeCottage.7z )

And I can understand you fine :)

Offline RedKetchup

  • Champion
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 6986
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #16 on: August 03, 2017, 05:10:01 PM »
first, the template is still wrong, you did still put :objects at the stingtable... you dont have a paragraph in your stringtable that is called objects.
so you need to not put :objects at the end of the link

Code: [Select]
ToolbarDescription toolbar
{
SpriteSheet _spriteSheet = "UI/DutchCapeCottageSpriteSheet.rsc";
String _spriteName = "BuildDutchCapeCottage";

StringTable _stringTable = "UI/DutchCapeCottageStringTable.rsc"; // <===== NO :objects
String _stringName = "DutchCapeCottage";
String _stringNameLwr = "DutchCapeCottageLwr";
String _toolTip = "DutchCapeCottageTip";

String _statusStrings
[
"CreateOk",
"CreateBlocked",
]

int _group = 3;
}


second : the icon.png at the root of your folder cannot be 64x64. the icon.png must be 48x48 not more not less :)
« Last Edit: August 03, 2017, 05:15:36 PM by RedKetchup »
> > > Support Mods Creation developments with Paypal Donations < < <
Click here to PayPal Donate.

Offline embx61

  • Modders
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 1115
  • You are always on my mind, Forever in my heart
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #17 on: August 03, 2017, 05:23:18 PM »
Looks like build dummies to me which are maybe wrong as they don't deliver the resources.

Blender uses a different system then max with dummies I believe and they need a separate fbx file for the dummies?

Kid probably knows for sure as he uses Blender.

My beloved Kathy
As you were you will always be
Treasured forever in my memory

Offline RedKetchup

  • Champion
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 6986
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #18 on: August 03, 2017, 05:25:55 PM »
woah !

did you got this ?

i see a problem of units when you export to .fbx :)

i didnt tested the building process though, but verify your points build_001 ... build_003 they need to be placed to free spot infront of your building.
if you stated :

####
####
##_#
........

the build_00x need to fall where it is free (every ##### it is forbitten to citizens to go walk there (so they cant go build) make sure they are available)
i would say put them at -1.7 y (or better at -2.0 y) (EDIT -1.7 x or better -2.0 x since your mesh are on an angle based on X , not Y)

« Last Edit: August 03, 2017, 05:43:33 PM by RedKetchup »
> > > Support Mods Creation developments with Paypal Donations < < <
Click here to PayPal Donate.

Offline embx61

  • Modders
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 1115
  • You are always on my mind, Forever in my heart
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #19 on: August 03, 2017, 05:31:00 PM »
Not sure about that Red.

I have dummies in places which are marked as # as lot of my dummies are inside the buildings and the builders just go there.

I think after the building is finished the # starts kicking in and if the building is demolished the builders can go there again.

He needs to do some scaling too LOL

Remind me of my first building which was almost as big as the map LOLOL
My beloved Kathy
As you were you will always be
Treasured forever in my memory

Offline RedKetchup

  • Champion
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 6986
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #20 on: August 03, 2017, 05:43:39 PM »
i moved them , and they built it fine :) so right, it is because you put them right where they are not allowed to walk :)

but even if there is a units problem... still i see your house inside 3dsMax as big as 14 tiles per 8 tiles.
your stated 4x4 in your template. or you change the template to match your mesh ... or you scale down your 3d mesh to fit your template :)

and check the units you are exporting to fbx :)
« Last Edit: August 03, 2017, 05:46:51 PM by RedKetchup »
> > > Support Mods Creation developments with Paypal Donations < < <
Click here to PayPal Donate.

Offline RedKetchup

  • Champion
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 6986
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #21 on: August 03, 2017, 05:47:44 PM »
Not sure about that Red.

I have dummies in places which are marked as # as lot of my dummies are inside the buildings and the builders just go there.

I think after the building is finished the # starts kicking in and if the building is demolished the builders can go there again.

He needs to do some scaling too LOL

Remind me of my first building which was almost as big as the map LOLOL

oh he is learning ^^ he is learning we all passed by that hehe

me too i did it 3 years ago!
> > > Support Mods Creation developments with Paypal Donations < < <
Click here to PayPal Donate.

Offline angainor88

  • Laborer
  • **
  • Posts: 10
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #22 on: August 07, 2017, 05:55:41 PM »
Heyo, just giving a quick update (busy week). Finally got it to the right scale, just having rendering issues. Might be a problem with blender, so gonna be working on that next.

Thanks for your help :)

Offline RedKetchup

  • Champion
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 6986
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #23 on: August 07, 2017, 06:45:51 PM »
Heyo, just giving a quick update (busy week). Finally got it to the right scale, just having rendering issues. Might be a problem with blender, so gonna be working on that next.

Thanks for your help :)

that you will learn by experimenting :)
more and more you will do... better you ll get at it :)
and then you ll pick up some nice tricks here and there which will affine your skills :)

try to do simple things first and allow yourself to learn
> > > Support Mods Creation developments with Paypal Donations < < <
Click here to PayPal Donate.

Offline embx61

  • Modders
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 1115
  • You are always on my mind, Forever in my heart
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #24 on: August 07, 2017, 07:18:48 PM »
I agree with Red.

Just keep experimenting with that house you are currently working on.

It is a learning curve but we all had to go through this process.
Red and me, and I even think all the moddrs active her on WoB did not know anything about modding so we were in the same situation you are currently in.

Even now after a bit over two years modding for Banished there are still things I never attempted and still today I sometimes get frustrated because of the flaws I still have.

But if you get that building you are currently working on in the game and it works as you want it gives a lot of satisfaction and will drive you to do more...... and more.....and more :)
After a little while some things are just like second nature and then you can expand your knowledge and do more complicated things.

And if you ever get stuck just ask questions here on WoB and we will help you with it.

I wish you the best as we can always use new modders.



My beloved Kathy
As you were you will always be
Treasured forever in my memory

Offline angainor88

  • Laborer
  • **
  • Posts: 10
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #25 on: August 12, 2017, 12:03:14 PM »
Hey all!

I am back and fixed all my rendering issues! (I think!)

But the house still shows up extremely shadowed when I place it in the game. Like the shadowed side of the house will be pitch black. I am not sure where the problem is coming from, any ideas?

http://www.mediafire.com/file/pwh4qhkdcnn34rw/DutchCapeCottage.7z


Offline Tom Sawyer

  • Modders
  • Architect
  • *****
  • Posts: 727
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #26 on: August 12, 2017, 12:31:36 PM »
Looks like your AO images are way too dark. You can try to make it brighter in Photoshop or something else.

Offline kid1293

  • Modders
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 1697
  • Never confuse movement with progress
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #27 on: August 12, 2017, 12:58:39 PM »
I guess, from my experience, that you haven't made an AO-map for your model.
Sometimes the games has no default AO-map and all walls, roof and everything
is placed in a dot (usually lower left corner)
One way to avoid this is to make a completely white AO texture.

Or, of course, to AO-map the model the right way.
If you are using Blender, Necora wrote how to AO-map a model.
http://worldofbanished.com/index.php?topic=1424.msg28417#msg28417
Don't give up!

Offline RedKetchup

  • Champion
  • Banished Expert
  • *****
  • Posts: 6986
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #28 on: August 12, 2017, 01:16:32 PM »
yeah you need to fix your AO file, it is not correct.
use a 100% white blank one , or follow the link to the tutorial for learning to make a proper AO file :)
> > > Support Mods Creation developments with Paypal Donations < < <
Click here to PayPal Donate.

Offline angainor88

  • Laborer
  • **
  • Posts: 10
Re: Made a Mod, Doesn't Show Up (newbie question)
« Reply #29 on: August 18, 2017, 02:52:15 PM »
Woo! Here's a picture of the Cottage! (I think I might need to make it a little bigger).

Now to fix the icon!